Έχεις ποτέ σκεφτεί το πώς καθορίζουν οι ανάγκες τη ζωή σου;

Να γιατί τα σημαντικά ραντεβού γίνονται σε γεύμα, όχι σε γραφείο.

Είναι μεσημέρι και περιμένεις έξω από ένα γραφείο. Έχεις ένα πολύ σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού. Προκειμένου να είσαι στην ώρα σου, ξεκίνησες αρκετά νωρίτερα και έφτασες στο σημείο συνάντησης μισή ώρα πριν το ραντεβού. Η γραμματέας σού ζήτησε να περιμένεις στο σαλονάκι και σου προσέφερε έναν καφέ. Δυστυχώς, το προηγούμενο ραντεβού κράτησε περισσότερο από το αναμενόμενο και έχει ήδη περάσει μία ώρα αναμονής.

Το στομάχι σου γουργουρίζει έντονα. Είσαι από το πρωί με έναν καφέ και ένα μπισκότο κανέλας και ο δεύτερος καφές που ήπιες, έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Η πείνα μεγαλώνει την αγωνία και το στρες του επικείμενου ραντεβού. Περνάει ακόμα ένα τέταρτο. Νιώθεις έναν ελαφρύ πονοκέφαλο και μία αδυναμία. Η πείνα μετατρέπει σιγά-σιγά την αγωνία σε αγανάκτηση και θυμό. Νιώθεις μία ένταση και ταυτόχρονα μία εξάντληση, πριν ακόμα μπεις στην συνάντηση. Σκέφτεσαι ότι θα έπρεπε να είχες φάει κάτι νωρίτερα, πλέον όμως είναι αργά. Από την άλλη, από το άγχος το στομάχι σου είχε δεθεί κόμπος και δεν είχες καμία διάθεση για φαγητό.

Η γραμματέας σε ενημερώνει ότι μπορείς να περάσεις.

Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και μισή. Παρά την πείνα σου, πήγαν όλα καλά. Με την αδρεναλίνη της συζήτησης, κατάφερες και «ξέχασες» την πείνα σου. Με το που βγαίνεις από το κτήριο, συναντάς ένα περίπτερο. Το πρώτο που βλέπεις είναι κρουασάν και αναψυκτικά. Ξεχνάς τη δίαιτά σου. Ξεχνάς ότι τα κρουασάν «σε φουσκώνουν». Ξεχνάς το μποϋκοτάζ που λες σε όλους να κάνουν στην εταιρία των αναψυκτικών. Η υπογλυκαιμία έχει χτυπήσει κόκκινο και είσαι ένα βήμα πριν την λιποθυμία. Το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να φας κάτι. Οτιδήποτε.

Η θρέψη είναι βασική ανάγκη του υλικού σώματος.

Ως ανάγκη πρέπει υποχρεωτικά να ικανοποιηθεί. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο σε αυτό. Όσο η ανάγκη δεν ικανοποιείται, υπάρχουν πολύ σοβαρές συνέπειες και αν συνεχίσει να μένει ανικανοποίητη οδηγεί στον θάνατο.

ανάγκη η [anángi]: 1.αυτό που επιβάλλεται από τη φύση των πραγμάτων, οτιδήποτε δεν μπορεί κανείς να αποφύγει

Η ικανοποίηση της ανάγκης απαιτεί κόπο και προσπάθεια, όμως το αποτέλεσμα είναι η αίσθηση πληρότητας, ηρεμίας και ικανοποίησης. Ενίοτε και ευτυχίας.

Οι ανάγκες καθορίζονται από την φύση των πραγμάτων. Ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως και είναι κοινές για όλους.

Ανάγκα και θεοί πείθονται. Πλάτωνας

Προκειμένου ένα άτομο να ικανοποιήσει μία του ανάγκη, είναι δυνατόν να καταπατήσει προσωπικές του αξίες, ακόμα και πολύ σημαντικές για το ίδιο. Το αποτέλεσμα είναι να έρθει σε τεράστια εσωτερική σύγκρουση. Από τη μία νιώθει ικανοποίηση της ανάγκης και ταυτόχρονα δυσφορία, λόγω καταπάτησης των αξιών.

Οι ανάγκες της προσωπικότητας

Πέρα από τις βιολογικές μας ανάγκες, που είναι εύκολα κατανοητές σε όλους, υπάρχουν και οι ανάγκες της προσωπικότητας.

Το ιδιαίτερο που έχουν οι ανάγκες της προσωπικότητας, είναι ότι είναι σε ζευγάρια και σε κάθε ζευγάρι, η μία αποτελεί το αντίθετο της άλλης.

Επιγραμματικά οι ανάγκες της προσωπικότητας είναι:

  • Ασφάλεια – Περιπέτεια. Ασφάλεια είναι η βεβαιότητα ότι το άτομο θα αποφύγει τον πόνο και θα βιώσει απόλαυση. Περιπέτεια είναι η αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί.
  • Μοναδικότητα – Σύνδεση. Το κάθε άτομο έχει την ανάγκη να νιώθει μοναδική, ξεχωριστή οντότητα και ταυτόχρονα, έχει την ανάγκη να αποτελεί μέρος ενός συνόλου.
  • Ανάπτυξη – Προσφορά. Ανάπτυξη σημαίνει αύξηση των πόρων, επένδυση, επέκταση. Προσφορά σημαίνει παραχώρηση των πόρων για την ανάπτυξη άλλων.
  • Επαναληπτικότητα – Στοχευμένη δράση. Η προσωπικότητα έχει ανάγκη την επανάληψη (συνήθεια), έρχεται η στιγμή όμως που είναι ανάγκη να κάνει κάτι για πρώτη και μοναδική φορά.
  • Συλλογή – Κάθαρση. Η προσωπικότητα έχει την ανάγκη να συλλέγει και να συγκεντρώνει. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη της κάθαρσης, του να πετάξει ό,τι δεν είναι αληθινά χρήσιμο.

 Μικρότερης σημασίας ανάγκες που έχει η προσωπικότητα είναι:

  • Συνέχεια/Διαιώνιση. Η προσωπικότητα έχει την ανάγκη να νιώθει ότι όσα κάνει, θα έχουν συνέχεια.
  • Φυσικό πεδίο. Βασική ανάγκη της προσωπικότητας, η οποία σύντομα θα εμφανιστεί, είναι να νιώθει ότι βρίσκεται σε φυσικό πεδίο. Μέχρι τώρα δεν εκφραζόταν, διότι πάντα ο άνθρωπος ήταν στο φυσικό πεδίο. Με την εμφάνιση και εξάπλωση της ψηφιακής και εικονικής πραγματικότητας, ο άνθρωπος θα αντιληφθεί έντονα την ανάγκη αυτή.

 

Γιατί είναι σημαντική η γνώση των αναγκών

Η γνώση των αναγκών, αλλά και των τρόπων που το κάθε άτομο τις ικανοποιεί, είναι σημαντικά ώστε:

  • Να μπορεί να τις ικανοποιεί χρονικά, όταν το εξυπηρετεί καλύτερα. Διαφορετικά, σε στιγμή που δεν εξυπηρετεί, το άτομο θα αναγκαστεί να αφήσει όλα όσα κάνει και να ικανοποιήσει την ανάγκη, συνήθως με μεγάλο κόστος. Για παράδειγμα «Ήμασταν συνέχεια μαζί και αυτό μου άρεσε πολύ (σύνδεση), μέχρι που είχα την ανάγκη να μείνω μόνος/η. Λίγο πριν τον γάμο μας, της/του είπα ότι θέλω λίγο χρόνο να μείνω με τον εαυτό μου και με παράτησε».
  • Να μπορεί να βρει ισορροπία στα ζευγάρια αναγκών και να ρυθμίζει τη ζωή του. Διαφορετικά, αν ικανοποιεί το ένα άκρο, θα αναγκαστεί να μεταβεί απότομα στο άλλο άκρο. Για παράδειγμα «κάνω υπομονή και δεν λέω τίποτα (ασφάλεια), μέχρι που κάποια στιγμή φτάνει ο κόμπος στο χτένι και τα τινάζω όλα στον αέρα και φεύγω (περιπέτεια)».
  • Να μπορέσει να βρει ενδυναμωτικούς τρόπους ικανοποίησης των αναγκών.

 

Ενδυναμωτικοί και αποδυναμωτικοί τρόποι ικανοποίησης

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, προκειμένου ένα άτομο να ικανοποιήσει μία ανάγκη, θα καταπατήσει εφόσον χρειαστεί μία ή περισσότερες αξίες του. Αυτό προκαλεί εσωτερική σύγκρουση και αποδυνάμωση.

Ο τρόπος που ικανοποιεί μία ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα καταπατάει μία αξία, είναι αποδυναμωτικός.

Ο τρόπος που ικανοποιεί μία ανάγκη και ταυτόχρονα ικανοποιεί και τις αξίες, είναι ενδυναμωτικός.

 

Τι αποτέλεσμα έχουν όλα αυτά;

Το άτομο που γνωρίζει να ικανοποιεί όλες του τις ανάγκες, με τρόπο ενδυναμωτικό, την ώρα που το εξυπηρετεί περισσότερο, διατηρώντας τα ζεύγη των αναγκών σε ισορροπία ΚΑΙ βάζει χρονικά τους τρόπους ικανοποίησης σε σωστή (αύξουσα) ενεργειακή σειρά (βλέπε Η μηχανική της φωτιάς) έχει ως αποτέλεσμα να ζει μία άνετη ζωή, με ευτυχία, αφθονία και δύναμη.

Σε αυτή την ενεργειακή κατάσταση, είναι σε θέση να κάνει την υπέρβαση πέρα από το υλικό πεδίο και να βιώσει ευδαιμονία. Η εξέλιξη της ευδαιμονίας είναι η έκσταση.

Ρόλος μου είναι διδάσκω στους ανθρώπους τους Συμπαντικούς αυτούς μηχανισμούς και να τους καθοδηγώ στο πώς να τους χρησιμοποιήσουν, ώστε να πετύχουν το μέγιστο αποτέλεσμα.

Όποιος/α ενδιαφέρεται μπορεί να ξεκινήσει με ενδυνάμωση συμμετέχοντας στο Fos Training Camp, και να αποκτήσει τα εργαλεία μέσω του Fos Workshops ή του Fos Transformation.  

 Για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί απλά να επικοινωνήσει μαζί μου.

 Fos Breakthrough Coaching

Let your Light shine bright

Αν ψάχνεις για...

Ενδυνάμωση

μπες στο Fos Training Camp
(Δοκίμασέ το δωρεάν)

Fos Training Camp

Αυτογνωσία

παρακολούθησε τα εργαστήρια του Fos Workshops

 Fos Workshops

Μεταμόρφωση

μάθε για το πλήρες πρόγραμμα Fos Transformation

 Fos Transformation

Απελευθέρωση

επικοινώνησε μαζί μου για μία συνεδρία Fos Breakthrough

Fos Breakthrough

Αν ψάχνεις για...

Ενδυνάμωση

μπες στο Fos Training Camp


Fos Training Camp

Αυτογνωσία

παρακολούθησε τα εργαστήρια του Fos Workshops

 Fos Workshops

 

 

Μεταμόρφωση

μάθε για το πλήρες πρόγραμμα Fos Transformation

 Fos Transformation

 

Απελευθέρωση

επικοινώνησε μαζί μου για μία συνεδρία Fos Breakthrough
Fos Breakthrough

­