Τί είναι οι πεποιθήσεις και πώς λειτουργούν

Ο κύριος παράγοντας που δημιουργεί τις σκέψεις και την πραγματικότητα σου είναι οι πεποιθήσεις (δες Πώς λειτουργεί ο νους (Μέρος Β') )

Τι είναι μία πεποίθηση;

Πεποίθηση είναι η σταθερή γνώμη, άποψη, βεβαιότητα ότι αυτό που θεωρεί κάποιος σωστό, ισχύει πραγματικά.

Πώς λειτουργούν οι πεποιθήσεις;

Το πώς λειτουργούν οι πεποιθήσεις είναι πολύ απλό. Οι πεποιθήσεις καθορίζουν τις δυνατότητες σου. Οι δυνατότητες σου καθορίζουν τη δράση – ή την αδράνειά σου. Οι δράσεις σου καθορίζουν τα αποτελέσματά σου. Τα αποτελέσματά σου ενδυναμώνουν και παγιώνουν την αρχική πεποίθηση. Η διαδικασία συνεχίζεται σαν σπείρα, ενδυναμώνοντας σε κάθε κύκλο την πεποίθηση και φέρνοντας συνέχεια τα ίδια αποτελέσματα. Το σύνολο των αποτελεσμάτων σου διαμορφώνουν την πραγματικότητά σου.

Πεποιθήσεις

Ένα παράδειγμα

Έστω ότι έχεις την πεποίθηση «Ξέρω να παρκάρω καλά». Η πεποίθηση αυτή σε κάνει να πιστεύεις ότι έχεις τη δυνατότητα να παρκάρεις εύκολα και γρήγορα, σε κάθε περίπτωση. Πιστεύοντας ότι μπορείς να παρκάρεις, θα προσπαθείς μέχρι να το πετύχεις. Φέρνεις το αποτέλεσμα που θες. Συγχαρητήρια, μόλις ενίσχυσες την πεποίθηση ότι ξέρεις να παρκάρεις καλά. Την επόμενη φορά θα παρκάρεις ακόμα πιο εύκολα.

Έστω τώρα ότι έχεις την πεποίθηση «Δεν ξέρω να παρκάρω». Η πεποίθηση αυτή περιορίζει τη δυνατότητά σου να παρκάρεις. Οι προσπάθειές σου είναι περιορισμένες και τα αποτελέσματα από μηδενικά έως μέτρια στην καλύτερη. Τελικώς, παρκάρεις όπως-όπως και το αφήνεις έτσι. Αποδέχεσαι το αποτέλεσμα και ενισχύεις την πεποίθηση. Την επόμενη φορά θα δυσκολευτείς εξίσου ή και περισσότερο να παρκάρεις.

Μία βαθύτερη ανάλυση

Εφόσον διάβασες τα άρθρα Πώς λειτουργεί ο νους Μέρος Α' και Μέρος Β', μπορείς να αντιληφθείς αναλυτικότερα την επίδραση των πεποιθήσεων.

Με την πεποίθηση «Ξέρω να παρκάρω καλά», φροντίζεις η θέση σου να είναι τέτοια, ώστε να συλλέγεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι. Δημιουργείς την καταλληλότερη προοπτική. Έχεις την ξεκάθαρη πρόθεση να παρκάρεις εύκολα και αποτελεσματικά. Η εστίασή σου είναι στα σημεία που χρειάζεται να προσέξεις, για να παρκάρεις με τον καλύτερο τρόπο. Τα φίλτρα σου επιλέγουν τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να παρκάρεις, με τον τρόπο που θες. Όλες οι υπόλοιπες διαγράφονται ή προσαρμόζονται ανάλογα. Οι ερμηνείες που δίνεις, είναι ότι κάνεις όσα χρειάζονται, για να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Το νόημα που δίνεις, είναι ότι τα καταφέρνεις πολύ καλά. Η αξία της αποτελεσματικότητας ικανοποιείται και εσύ νιώθεις ηρεμία, σιγουριά και δύναμη. Το αποτέλεσμα είναι να παρκάρεις ακριβώς όπως θες. Η αρχική πεποίθηση ενδυναμώνεται.

Με την πεποίθηση «Δεν ξέρω να παρκάρω», η εστίασή σου πάει σε όσα θες να αποφύγεις. Τον συνοδηγό που φοβάσαι ότι θα σε κρίνει, την κολόνα που φοβάσαι ότι θα χτυπήσεις, το άλλο αυτοκίνητο, τα φώτα που σε ενοχλούν κλπ. Η προοπτική σου είναι εκείνη που έτυχε να έχεις. Ξεκινάς να παρκάρεις, χωρίς να πάρεις την ιδανική θέση. Η πρόθεσή σου ίσως είναι «Άντε να τελειώνω με αυτό το μαρτύριο». Τα φίλτρα σου συλλέγουν όσες πληροφορίες χρειάζεσαι για να πετύχεις την πρόθεση σου και να πραγματοποιήσεις την πεποίθησή σου. Φροντίζουν να τελειώσεις γρήγορα και να αποδείξουν ότι δεν ξέρεις να παρκάρεις. Οι ερμηνείες σου κινούνται μεταξύ των: «κοίτα πως το έβαλε ο άλλος», «γιατί να είναι όλα τόσο δύσκολα», «έτσι όπως πάω θα χτυπήσω το αυτοκίνητο», «δεν θα μάθω ποτέ να παρκάρω», «δεν θα τα καταφέρω ποτέ», «τι ήθελα και πήρα αμάξι» κλπ κλπ. Το νόημα που δίνεις κινείται στις συχνότητες του: «είμαι χάλια οδηγός», «είμαι άχρηστος/η», «δεν μπορώ να καταφέρω τίποτα» κλπ. Η αξία της αποτελεσματικότητας προσβάλλεται έντονα και νιώθεις άγχος, φόβο, ίσως θυμό, εκνευρισμό ή κάποιο άλλο δυσάρεστο συναίσθημα. Το αποτέλεσμα είναι να παρκάρεις στραβά ή ίσως και να μην παρκάρεις καθόλου, αφήνοντας κάποιον άλλο να παρκάρει ή επιλέγοντας μία πιο εύκολη θέση κάπου αλλού. Η αρχική πεποίθηση ενδυναμώνεται.

Ποια είναι η διαδικασία για να αντικαταστήσεις μία πεποίθηση

Προκειμένου να αντικαταστήσεις μία πεποίθηση, η πορεία που ακολουθείς είναι η εξής:

  • να αντιληφθείς την ύπαρξη της περιοριστικής πεποίθησης και να καταφέρεις να την εντοπίσεις
  • να αποδυναμώσεις την περιοριστική πεποίθηση, ώστε να την αποβάλεις ευκολότερα
  • να εντοπίσεις την ενδυναμωτική πεποίθηση που αντανακλά τη δική σου Αλήθεια
  • να εγκαταστήσεις τη νέα αυτή ενδυναμωτική πεποίθηση στο «σύστημα» σου
  • να φροντίσεις και να τροφοδοτήσεις τη νέα πεποίθηση αρκετά, ώστε να ξεκινήσει να ενεργοποιείται αυτόματα
  • να απολαύσεις τη νέα σου πραγματικότητα και να νιώθεις ευγνωμοσύνη για αυτή!

Και κάτι ακόμα

Πριν ξεκινήσεις, είναι χρήσιμο να διαβάσεις το άρθρο "Πριν ξεκινήσεις να αλλάξεις μία πεποίθηση, δες αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς μαζί της".

Χρειάζεσαι βοήθεια σε όλη αυτή τη διαδικασία;

Επικοινώνησε τώρα μαζί μου!

Αν ψάχνεις για...

Ενδυνάμωση

μπες στο Fos Training Camp
(Δοκίμασέ το δωρεάν)

Fos Training Camp

Αυτογνωσία

παρακολούθησε τα εργαστήρια του Fos Workshops

 Fos Workshops

Μεταμόρφωση

μάθε για το πλήρες πρόγραμμα Fos Transformation

 Fos Transformation

Απελευθέρωση

επικοινώνησε μαζί μου για μία συνεδρία Fos Breakthrough

Fos Breakthrough

Αν ψάχνεις για...

Ενδυνάμωση

μπες στο Fos Training Camp


Fos Training Camp

Αυτογνωσία

παρακολούθησε τα εργαστήρια του Fos Workshops

 Fos Workshops

 

 

Μεταμόρφωση

μάθε για το πλήρες πρόγραμμα Fos Transformation

 Fos Transformation

 

Απελευθέρωση

επικοινώνησε μαζί μου για μία συνεδρία Fos Breakthrough
Fos Breakthrough

­