Τώρα που διάβασες για τις πεποιθήσεις και για το πώς αυτές καθορίζουν την πραγματικότητά σου, το επόμενο βήμα είναι να τις αντικαταστήσεις με αυτές που δημιουργούν την πραγματικότητα που επιθυμείς. Με ποιές απ'όλες όμως θα ασχοληθείς;

Γιατί, πόσες είναι οι πεποιθήσεις μου;

Πολλές!!!

Κάθε σκέψη σου είναι εν δυνάμει μία πεποίθηση. Αν θες να εκτιμήσεις το πόσες πεποιθήσεις έχεις, υπολόγισε πόσες περίπου σκέψεις περνάνε από το μυαλό σου σε 60 δευτερόλεπτα. Το νούμερο είναι ασύλληπτο!

Θα περίμενε κανείς ότι, αν αγωνίζεται να αλλάξει τις πεποιθήσεις του, δεν του φτάνει μία ολόκληρη ζωή!

Το καλό είναι ότι στη σχέση πεποιθήσεις-πραγματικότητα, φαίνεται να εφαρμόζεται με μεγάλη ακρίβεια η αρχή του Pareto, γνωστή και ως κανόνας 80/20.

Τι είναι η Αρχή του Pareto;

Ο Ιταλός οικονομολόγος Vilfredo Pareto παρατήρησε ότι το 80% της ιταλικής γης ανήκε στο 20% του πληθυσμού. Η παρατήρηση αυτή εξελίχθηκε και γενικεύτηκε, καταλήγοντας στο ότι για πολλά γεγονότα (όχι για όλα) περίπου το 80% των επιπτώσεων προέρχεται από το 20% των αιτιών.

Αν εφαρμόσουμε την αρχή του Pareto, μία ακόμα φορά πάνω στον εαυτό της βγαίνει το αδρό συμπέρασμα ότι το 4% (δηλαδή το 20% του 20%) των αιτιών δημιουργεί το 64% (δηλαδή το 80% του 80%) των αποτελεσμάτων.

Σε εξέλιξη της Αρχής του Pareto, αποτυπώθηκε σε διάγραμμα ο παγκόσμιος πληθυσμός και το ποσοστό του εισοδήματος που του ανήκει, δίνοντας σε εικόνα την περίφημη Κατανομή «ποτήρι σαμπάνιας».

σαμπάνια

ΟΚ… ας γυρίσουμε τώρα στο θέμα μας, γιατί το χάνω

Εφαρμόζοντας την Αρχή του Pareto και την κατανομή «ποτήρι σαμπάνιας» στη σχέση πεποιθήσεις-πραγματικότητα φαίνεται ότι:

  • Το 20% των πεποιθήσεων δημιουργεί το 80% της πραγματικότητας.
  • Αλλάζοντας το 4% των πεποιθήσεων σου, αλλάζεις αυτόματα το 64% της πραγματικότητάς σου!
  • Το 60% των πεποιθήσεων καθορίζουν λιγότερο από το 10% της πραγματικότητας

Αυτό είναι σίγουρα πιο αισιόδοξο!

Πολύ ονειρικά μας τα λες. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα….

Πράγματι. Και ο λάκκος βρίσκεται στο πού εντοπίζεται αυτό το 4%.

Για να το εξηγήσω, θα χρησιμοποιήσω το παρακάτω δέντρο για παράδειγμα.

roots copy

  • Οι πεποιθήσεις που έχουν τη σημαντικότερη επίδραση στην πραγματικότητά σου (εκείνο το 4%) είναι οι πιο βαθιές και πιο κρυφές. Στο παράδειγμα με το δέντρο, θα λέγαμε ότι είναι οι ρίζες του.
  • Το υπόλοιπο 16% που συμπληρώνει το πρώτο 20% (αυτό που δημιουργεί το 80% της πραγματικότητας) θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο κορμός του δέντρου.
  • Το δεύτερο σε σπουδαιότητα 20%, που δημιουργεί το 14% των πεποιθήσεων, αντιστοιχεί στους κύριους βραχίονες.
  • Τα υπόλοιπα τρία πεμπτημόρια στο σύνολο τους, επηρεάζουν την πραγματικότητά σου κατά 6% και είναι τα κλαδιά του δέντρου.

Με απλά λόγια, οι πεποιθήσεις που μπορείς εύκολα να εντοπίσεις και να αλλάξεις, επηρεάζουν ελάχιστα την πραγματικότητά σου. Αυτές που καθορίζουν τις μεγαλύτερες αλλαγές, πρέπει να ψάξεις να τις βρεις σε βάθος.

Καλούτσικο το παράδειγμα σου, όμως δεν κατάλαβα πώς λειτουργεί αυτό στη ζωή μου

Ωραία. Άσε με να σου δώσω ένα ακόμα παράδειγμα.

8083fb750b888693cb291f074ad24099 copy

Στην παραπάνω εικόνα παρουσιάζω δύο τρόπους κλαδέματος ενός θάμνου (συγκεκριμένα του Lagerstroemia indica).

1.     Το επιφανειακό κλάδεμα

Το συχνό λάθος που κάνει ένας κλαδευτής, είναι να αφαιρεί απλά τα πάνω-πάνω κλαδιά. Έτσι, παραμένουν τα «ξεράδια» και οι «λαίμαργοι1» που είναι μέσα στον όγκο του θάμνου. Είναι το κλάδεμα του τεμπέλη. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί ένας γυμνός θάμνος. Επιφανειακά υπάρχει ένα στρώμα από φυλλωσιά, ενώ παραμέσα είναι άδειο. Η ανθοφορία, στην περίπτωση αυτή, είναι περιορισμένη σε έκταση και διάρκεια.

Τα ίδια αποτελέσματα έχει και ένα άτομο που κάνει ένα επιφανειακό «πασάλειμμα» των πεποιθήσεων του. Ύστερα από καιρό, θα δει κάποια αποτελέσματα στη ζωή του, όμως παραμέσα θα νιώθει άδειο και αποδυναμωμένο. Δημιουργείται έτσι μεγαλύτερη εσωτερική αντίθεση και σύγκρουση. Η ανάγκη για «κλάδεμα» γίνεται πιο έντονη. Ένα τέτοιο άτομο θα επιστρέψει σύντομα στον/στην coach του για ένα φρεσκάρισμα. Αν επαναληφθεί η ίδια διαδικασία τα αποτελέσματα θα είναι πάλι τα ίδια. Σε κάθε «κύκλο» η αντίθεση μεγαλώνει. Το άτομο επιφανειακά αναπτύσσεται, ενώ εσωτερικά αποδυναμώνεται.

Και εδώ κολλάει αυτό που είπαμε παραπάνω. Το επιφανειακό 60% των πεποιθήσεων, διαμορφώνει μόνο το 6% της πραγματικότητας. Το βαθύτερο 20%, επηρεάζει το 80%. Όταν αυτό το 20% μένει απεριποίητο, αργά ή γρήγορα τα δυσάρεστα αποτελέσματα θα φανούν έντονα.

2.     Το ενδυναμωτικό κλάδεμα

Ο τρόπος για να βοηθήσεις τον θάμνο να αναπτυχθεί με σφρίγος, είναι να αφαιρέσεις τα ξερά και αδύναμα κλαδιά που έχει, σε όλο το μήκος του βλαστού και κυρίως να αφαιρέσεις τους «λαίμαργους1» βλαστούς που συνήθως ξεκινάνε από τη βάση του φυτού - ξέρεις, εκεί στο 4%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο θάμνος να αναπτύσσεται στο σύνολο του. Νεαροί, δυνατοί βλαστοί βγαίνουν σε όλο το μήκος του θάμνου. Οι χυμοί που απομυζούσαν οι λαίμαργοι και το παλιό ξύλο, πλέον κατευθύνονται προς τη νέα βλάστηση και την ανθοφορία. Ο θάμνος είναι γεμάτος και πλήρης. Η ανθοφορία είναι έντονη και με μεγάλη διάρκεια. Διατηρώντας τον ίδιο τρόπο κλαδέματος κάθε φορά, ο θάμνος μεγαλώνει, δυναμώνει και αναπτύσσεται συνεχώς. Οι ρίζες του γίνονται πιο δυνατές και το φυτό γίνεται πιο ανθεκτικό σε αντίξοες συνθήκες.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και σε ένα άτομο! Αφαιρώντας σε βάθος τις περιοριστικές και μη-λειτουργικές πεποιθήσεις, δημιουργείται χώρος και αναπτύσσονται νέες ενδυναμωτικές. Αφαιρώντας τις κύριες αποδυναμωτικές πεποιθήσεις που βρίσκονται σε βάθος (μιλάω για το 4%), απελευθερώνονται τεράστια ποσά ενέργειας, τα οποία πλέον κατευθύνονται στην ανάπτυξη των νέων ενδυναμωτικών πεποιθήσεων. Σε κάθε κύκλο αναθεώρησης, οι πεποιθήσεις που χρειάζονται μικροεπεμβάσεις είναι όλο και λιγότερες, ενώ το κέντρο του ατόμου δυναμώνει και ατσαλώνεται.

(1Λαίμαργοι. Κατακόρυφοι και ζωηροί βλαστοί, μη καρποφόροι. Έχουν ταχυφυή ανάπτυξη και ο σκοπός τους είναι να καλύψουν κενά που έχουν δημιουργηθεί στον όγκο του φυτού. Απομυζούν μεγάλη ποσότητα από χυμούς και θρεπτικά συστατικά.)

Και πώς ξέρω σε ποια κατηγορία ανήκει μία πεποίθηση;

Αυτό χρειάζεται εμπειρία και εξάσκηση. Ο βασικός μπούσουλας είναι ότι, όσο περισσότερο μία πεποίθηση αναφέρεται σε εσένα, τόσο πιο βαθιά είναι (π.χ Είμαι τεμπέλης/α). Όσο περισσότερο μία πεποίθηση αναφέρεται σε καταστάσεις έξω από εσένα, τόσο πιο επιφανειακή είναι (π.χ Όλοι με ζηλεύουν και με φθονούν).

Ευλογώντας τα γένια μου, σου προτείνω να συνεργαστείς με έναν επαγγελματία Life coach, που να έχει εμπειρία στην αναζήτηση και αξιολόγηση πεποιθήσεων.

Μία εύκολη και οικονομική λύση, είναι να μπεις στην παρέα του Fos Training Camp. Οι εβδομαδιαίες προπονήσεις έχουν σαν στόχο, μεταξύ των άλλων, να σε βοηθήσουν να αλλάξεις τις πιο συχνές από τις βαθιές περιοριστικές πεποιθήσεις που έχουν οι άνθρωποι.

Για πιο στοχευμένα και εξατομικευμένα αποτελέσματα, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου.

Και κάτι τελευταίο... Εσύ τελικά τι είσαι, Life coach ή γεωπόνος;

Και τα δύο - και όχι μόνο! Μα καλά, δεν διάβασες ακόμα το βιογραφικό μου;

 

Αν ψάχνεις για...

Ενδυνάμωση

μπες στο Fos Training Camp
(Δοκίμασέ το δωρεάν)

Fos Training Camp

Αυτογνωσία

παρακολούθησε τα εργαστήρια του Fos Workshops

 Fos Workshops

Μεταμόρφωση

μάθε για το πλήρες πρόγραμμα Fos Transformation

 Fos Transformation

Απελευθέρωση

επικοινώνησε μαζί μου για μία συνεδρία Fos Breakthrough

Fos Breakthrough

Αν ψάχνεις για...

Ενδυνάμωση

μπες στο Fos Training Camp


Fos Training Camp

Αυτογνωσία

παρακολούθησε τα εργαστήρια του Fos Workshops

 Fos Workshops

 

 

Μεταμόρφωση

μάθε για το πλήρες πρόγραμμα Fos Transformation

 Fos Transformation

 

Απελευθέρωση

επικοινώνησε μαζί μου για μία συνεδρία Fos Breakthrough
Fos Breakthrough

­