Τα 8 στάδια που δημιουργούν μία πραγματικότητα

Η εκδήλωση της πραγματικότητας έχει άπειρες μορφές. Οι καταστάσεις που ζει ένα άτομο είναι αδύνατον να καταμετρηθούν, πόσο μάλλον να ελεγχθούν άμεσα. Ρόλος δικός μου, ως life coach, είναι να βοηθήσω το άτομο να ενδυναμωθεί, ώστε να μπορέσει όχι μόνο να ελέγξει, αλλά να δημιουργήσει τη ζωή και την πραγματικότητα που επιθυμεί.

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζω τη δομή, για το πώς αυτό επιτυγχάνεται.

Θα δανειστώ την πυραμίδα του Dilts, δίνοντας όμως μία διαφορετική και πιο διευρυμένη οπτική από εκείνον.

Η βάση της πυραμίδας είναι οι εμπειρίες που το άτομο έχει στη ζωή του, η εκδήλωση της δικής του πραγματικότητας.

Προκειμένου να εκδηλωθεί οποιαδήποτε πραγματικότητα στον Φυσικό Κόσμο, χρειάζεται ένα φυσικό περιβάλλον. Αν κάποιος καταφέρει να ελέγξει το περιβάλλον, τότε μπορεί να ελέγξει την πραγματικότητα. Το περιβάλλον λοιπόν, βρίσκεται ένα επίπεδο πιο πάνω από την πραγματικότητα.

Σε ένα δεδομένο περιβάλλον, προκειμένου να εκδηλωθεί (υλοποιηθεί) μία πραγματικότητα, το άτομο χρειάζεται να αναλάβει κάποια δράση. Χρειάζεται να εκδηλώσει μία συγκεκριμένη συμπεριφορά. Ελέγχοντας τη συμπεριφορά, σε οποιοδήποτε περιβάλλον, μπορεί το άτομο να ελέγξει την πραγματικότητα που δημιουργεί. Η συμπεριφορά λοιπόν βρίσκεται ένα επίπεδο πάνω από το περιβάλλον.

Προκειμένου ένα άτομο να μπορεί να εκδηλώσει μία συμπεριφορά, χρειάζεται να έχει τα κατάλληλα προσόντα, να έχει τις κατάλληλες ικανότητες και δεξιότητες. Καθορίζοντας τα προσόντα που έχει ένα άτομο, μπορεί να καθορίσει τη συμπεριφορά του. Τα προσόντα βρίσκονται ένα επίπεδο πάνω από την συμπεριφορά.

Τα προσόντα που αποκτάει ένα άτομο, καθορίζονται από τις πεποιθήσεις του. Ελέγχοντας τις πεποιθήσεις του, το άτομο μπορεί να ελέγξει τα προσόντα που επιθυμεί να αποκτήσει και τις ικανότητες που επιθυμεί να αναπτύξει. Οι πεποιθήσεις βρίσκονται ένα επίπεδο πάνω από τα προσόντα.

Το κίνητρο για να αναπτύξει ένα άτομο τις ικανότητές του, είναι οι Αξίες του. Όλα όσα κάνουμε, τα κάνουμε για να ικανοποιήσουμε τις Αξίες μας. Ένα επίπεδο πάνω από τις πεποιθήσεις, βρίσκονται οι Αξίες.

Το άτομο έχει την επιλογή αν θα ικανοποιήσει ή όχι τις Αξίες του. Δεν έχει όμως την επιλογή, αν θα ικανοποιήσει ή όχι τις Ανάγκες του. Πρέπει υποχρεωτικά να τις ικανοποιήσει. Όταν το άτομο γνωρίζει ποιες είναι οι Ανάγκες του και πώς να τις ικανοποιήσει, μπορεί να επιλέξει τρόπους συμβατούς με τις Αξίες του. Αν όχι, ίσως στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει τις Ανάγκες, να καταπατάει τις Αξίες του, δημιουργώντας έτσι μία δυσάρεστη πραγματικότητα. Οι Ανάγκες βρίσκονται ένα επίπεδο πάνω από τις Αξίες.

Αυτό που καθορίζει την κατανόηση των Αναγκών και των Αξιών, αλλά και την ικανότητα του ατόμου να τις ικανοποιήσει, είναι η επίγνωση της Ταυτότητας. Η γνώση του ποιο αληθινά είναι το άτομο. Η εσφαλμένη εντύπωση της Ταυτότητας, διαστρεβλώνει την εικόνα των Αναγκών και των Αξιών και δυσχεραίνει την ικανοποίησή τους. Η Ταυτότητα βρίσκεται ένα επίπεδο πάνω από τις Ανάγκες.

Η επίγνωση της Αληθινής Ταυτότητας φέρνει το άτομο στην πύλη επικοινωνίας με τον Εσώτερο του Εαυτό, την δίοδο της Σοφίας. Η επικοινωνία με τον Εσώτερο Εαυτό και η επαφή με την Σοφία δίνουν πιο ολοκληρωμένη εικόνα της Ταυτότητας, βαθύτερη κατανόηση των Αναγκών και των Αξιών, ευκολότερη απεμπλοκή από περιοριστικές πεποιθήσεις, πρόσβαση στην ανάπτυξη περισσότερων προσόντων, εκδήλωση ενδυναμωτικότερων συμπεριφορών, επιλογή προσφορότερου περιβάλλοντος και θετικότερη επίδραση σε αυτό, δημιουργία μιας πιο επιθυμητής και ευχάριστης πραγματικότητας.

Η κορυφή της πυραμίδας, που καθορίζει όλα τα υπόλοιπα επίπεδα, είναι η επικοινωνία με τον Εσώτερο Εαυτό.

επίπεδα πυραμίδας

Όσο περισσότερη επίγνωση και έλεγχο αποκτάει το άτομο στα υψηλότερα επίπεδα, τόσο περισσότερο είναι σε θέση να καθορίζει συνειδητά τα χαμηλότερα επίπεδα.

Ο δικός μου ρόλος είναι να καθοδηγήσω το άτομο στο να αντιληφθεί τις περιοριστικές του πεποιθήσεις και να τις αντικαταστήσει με ενδυναμωτικότερες. Να γνωρίσει τις Ανάγκες και τις Αξίες του και να επιλέξει αποτελεσματικότερους τρόπους για να τις ικανοποιήσει. Να γνωρίσει ποιο αληθινά είναι και να έρθει σε επικοινωνία με τον Εσώτερό του Εαυτό. Από εκεί και πέρα, όλα τα παρακάτω επίπεδα ευθυγραμμίζονται από μόνα τους και δεν χρειάζεται να ασχοληθεί συνειδητά με αυτά.

Αν ψάχνεις για...

Ενδυνάμωση

μπες στο Fos Training Camp
(Δοκίμασέ το δωρεάν)

Fos Training Camp

Αυτογνωσία

παρακολούθησε τα εργαστήρια του Fos Workshops

 Fos Workshops

Μεταμόρφωση

μάθε για το πλήρες πρόγραμμα Fos Transformation

 Fos Transformation

Απελευθέρωση

επικοινώνησε μαζί μου για μία συνεδρία Fos Breakthrough

Fos Breakthrough

Αν ψάχνεις για...

Ενδυνάμωση

μπες στο Fos Training Camp


Fos Training Camp

Αυτογνωσία

παρακολούθησε τα εργαστήρια του Fos Workshops

 Fos Workshops

 

 

Μεταμόρφωση

μάθε για το πλήρες πρόγραμμα Fos Transformation

 Fos Transformation

 

Απελευθέρωση

επικοινώνησε μαζί μου για μία συνεδρία Fos Breakthrough
Fos Breakthrough

­