Πώς να ξεκλειδώνεις μία συζήτηση και να αποσπάς χρήσιμες πληροφορίες

Να σου πω με ποιον τρόπο μπορείς να παίρνεις χρήσιμες πληροφορίες από τους άλλους και όχι μόνο; Είναι απλό!

Κάνοντας ανοιχτές ερωτήσεις!

Τι είναι οι ανοιχτές ερωτήσεις;

Είναι οι ερωτήσεις που δίνουν στο άλλο άτομο μεγάλο βαθμό ελευθερίας, στην απάντηση που θα δώσει. Αντίθετα, οι κλειστές ερωτήσεις δίνουν περιορισμένη ελευθερία στις απαντήσεις και συνήθως απαντώνται με ένα ναι ή ένα όχι.

Πώς γίνεται μία ανοιχτή ερώτηση;

Είναι εύκολο. Αρκεί να ξεκινήσεις με τις λέξεις πώς, με ποιο τρόπο, γιατί, για ποιο λόγο, κατά πόσο, σε τι βαθμό κλπ ή με εκφράσεις όπως ποια είναι η άποψή σου για…, ποιοι παράγοντες επηρεάζουν… κλπ. Όπως βλέπεις, κάθε ερώτηση που ξεκινάει με κάποιον από αυτούς τους τρόπους, δίνει το έναυσμα για ανάλυση, εμβάθυνση και επεξήγηση.

Για ποιο λόγο είναι σημαντικές οι ανοιχτές ερωτήσεις;

Καταρχήν, διότι είναι ένας εύκολος τρόπος για να πιάσεις συζήτηση. Δίνεις ερέθισμα στο άλλο άτομο να ξεκινήσει να μιλάει. Κάνοντας μία δεύτερη ανοιχτή ερώτηση πάνω σε αυτά που λέει, ανοίγεις μία ακόμα πόρτα στη συζήτηση κ.ο.κ

Ένας άλλος λόγος είναι διότι, ενώ μπορείς να κατευθύνεις σε ένα βαθμό τη συζήτηση, δεν καθορίζεις τις απαντήσεις του άλλου ατόμου και έτσι μπορείς να πάρεις πληροφορίες, που δεν μπορούσες να φανταστείς.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να μάθεις την οπτική γωνία του άλλου ατόμου, την προοπτική του, τις απόψεις, τις ερμηνείες, τα νοήματα που δημιουργεί. Κάνοντας κλειστές ερωτήσεις, απλά προβάλεις τις απαντήσεις που θες, στα λόγια του άλλου ατόμου, χωρίς να μπορέσεις να «μπεις στον κόσμο του».

Μπορείς να μου δώσεις ένα παραδείγμα;

Φυσικά. Φαντάσου το εξής σκηνικό. Ένας έφηβος, πριν από πολλά χρόνια, είναι σε ένα πάρτι (όχι, δεν αναφέρομαι σε εμένα). Κάθεται στον καναπέ, δίπλα σε μία χαριτωμένη κοπέλα. Υπάρχει μία ατμόσφαιρα αμηχανίας και ο νεαρός μετράει τα κρύσταλλα από τον πολυέλαιο (127 και τρία σπασμένα. Είμαι σίγουρος, τα μέτρησα δύο φορές). Ύστερα από πολλή σκέψη, ο νεαρός κάνει μία ερώτηση:

  • Σου αρέσει αυτό το τραγούδι;
  • Ναι…

        Σιωπή….

  • Σου αρέσει αυτό το είδος μουσικής;
  • Ναι… Εσένα;
  • Ναι…

        Σιωπή και αμηχανία.

  • Σου αρέσει να χορεύεις;
  • Ναι πολύ….

Φιλαράκι σταμάτα! Αυτό είναι βασανιστικό! Με κλειστές ερωτήσεις, δεν πας πουθενά! Δοκίμασε ξανά με ανοιχτές.

  • Πώς σου φαίνεται αυτό το τραγούδι;
  • Καλό… (οκ, θέλει τον χρόνο της)
  • Τι είδος μουσικής σου αρέσει;
  • Τα ακούω όλα… (κλασική και έτοιμη απάντηση, πας καλά όμως, προχώρα!)
  • Ποιο είδος σου αρέσει περισσότερο;
  • Η κλασσική μουσική και τα παραδοσιακά.
  • Τι σου αρέσει περισσότερο στην παραδοσιακή μουσική; (ερώτηση που κατευθύνει τη συζήτηση, αλλά διατηρεί πολλούς βαθμούς ελευθερίας)
  • Να σου πω την αλήθεια, αυτό που μου αρέσει περισσότερο στα παραδοσιακά, είναι ο χορός (να μία απάντηση που φαινομενικά ξεπήδησε από το πουθενά!)
  • Αλήθεια; Τι είναι αυτό που σου αρέσει στον χορό; (έναυσμα για περισσότερη ανάλυση)
  • Μου αρέσει πολύ αυτή η αίσθηση ελευθερίας και το πώς μπορώ να εκφράζομαι μέσα από τον χορό. Όταν χορεύω νιώθω ότι…. (άσε την να μιλάει και μάζευε πληροφορίες. ‘Όταν σταματήσει, κάνε μία ανοιχτή ερώτηση και άσε την να συνεχίσει. Έχεις ξεκινήσει μία ανεξάντλητη και πλούσια συζήτηση)

Επειδή σε ξέρω, εσύ κάπου αλλού θες να το πας. Για να πάμε στο ψητό…

Ναι έχεις δίκιο. Ήθελα να σου παρουσιάσω τις ανοιχτές ερωτήσεις, αλλά όχι με σκοπό να τις κάνεις στους άλλους, αλλά στον εαυτό σου.

Για ποιο λόγο να κάνω ερωτήσεις στον εαυτό μου;

Διότι, έτσι λειτουργούμε όλοι οι άνθρωποι. Αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και αντιδρούμε στα διάφορα ερεθίσματα ύστερα από εσωτερικό διάλογο. Σύντομα, θα σου μιλήσω για αυτό σε επόμενο άρθρο. Προς το παρόν, θεωρώ σημαντικό να εισαγάγω τον όρο των ανοιχτών ερωτήσεων, να σε αφήσω να τις επεξεργαστείς και να εξασκηθείς με αυτές. Αργότερα, θα σου δείξω πώς να τις χρησιμοποιείς αποτελεσματικά, ώστε να δημιουργείς πλουσιότερες συζητήσεις με τον εαυτό σου και να βγάζεις «διαμάντια» από μέσα σου.

Και πώς θα ξέρω ότι δημοσίευσες νέα άρθρα; Θα πρέπει να κοιτάω συνέχεια τη σελίδα σου;

Μπορείς να με ακολουθείς και στο Facebook. Κάθε φορά που δημοσιεύω ένα νέο άρθρο, το ανακοινώνω εκεί. Έτσι, μπορείς να ενημερώνεσαι άμεσα, εύκολα και απλά.

Αν ψάχνεις για...

Ενδυνάμωση

μπες στο Fos Training Camp
(Δοκίμασέ το δωρεάν)

Fos Training Camp

Αυτογνωσία

παρακολούθησε τα εργαστήρια του Fos Workshops

 Fos Workshops

Μεταμόρφωση

μάθε για το πλήρες πρόγραμμα Fos Transformation

 Fos Transformation

Απελευθέρωση

επικοινώνησε μαζί μου για μία συνεδρία Fos Breakthrough

Fos Breakthrough

Αν ψάχνεις για...

Ενδυνάμωση

μπες στο Fos Training Camp


Fos Training Camp

Αυτογνωσία

παρακολούθησε τα εργαστήρια του Fos Workshops

 Fos Workshops

 

 

Μεταμόρφωση

μάθε για το πλήρες πρόγραμμα Fos Transformation

 Fos Transformation

 

Απελευθέρωση

επικοινώνησε μαζί μου για μία συνεδρία Fos Breakthrough
Fos Breakthrough

­