υπόστρωμα της εξέλιξής

Ο Κύκλος της Ζωής είναι σπουδαία πηγή έμπνευσης, γνώσης και σοφίας. Το σημερινό μάθημα έρχεται από εκεί που δεν μπορείς να φανταστείς… Διάβασε μέχρι το τέλος.

Ξεκινάω με το παράδειγμα

Κάθε κτηνοτρόφος έχει ένα σοβαρό πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Την κοπριά. Μπορεί να κάνει ότι δεν την βλέπει. Μπορεί να την αφήνει να συσσωρεύεται μέσα στον στάβλο. Κάποια στιγμή, αναγκάζεται να την απομακρύνει. Όσο πιο πολύ έχει αδιαφορήσει για αυτήν, τόσο πιο πολύ βρωμάει την ώρα της απομάκρυνσης. Η δυσοσμία είναι δυσβάσταχτη, τόσο για τον ίδιο, όσο και για όσους βρεθούν στο ίδιο περιβάλλον.

Το πρώτο βήμα είναι η απομάκρυνση, το επόμενο είναι η επεξεργασία. Για την επεξεργασία έχει διάφορες επιλογές και λύσεις. Άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο αποτελεσματικές.

Μία λύση εύκολη, όμως όχι τόσο αποτελεσματική, είναι να ανοίξει εκεί κοντά έναν λάκκο και να την θάψει. Οι συνέπειες είναι ότι η κοπριά αυτή σαπίζει (αναερόβιες ζυμώσεις), έχει άσχημη μυρωδιά, μολύνει το υπέδαφος και ενδεχομένως τον υδάτινο ορίζοντα. Συνεχίζοντας την ίδια στρατηγική, κάποια στιγμή δεν έχει χώρο να ανοίξει άλλους λάκκους και το περιβάλλον γύρω του είναι έντονα βεβαρημένο. Σύντομα, υπάρχουν δυσμενείς συνέπειες στην υγεία του εδάφους, των ζώων και του ίδιου.

Μία άλλη λύση είναι να φτιάξει έναν σωρό και να την αφήνει εκεί να «χωνεύεται». Αποσυντίθεται από αερόβιους μικροοργανισμούς, προνύμφες εντόμων και γαιοσκώληκες. Οι συνέπειες είναι ότι ο σωρός από κοπριά είναι σε κοινή θέα. Είναι αποκρουστικό θέαμα, έχει άσχημες μυρωδιές και μαζεύονται πολλές μύγες. Σαφώς καλύτερη λύση από την προηγούμενη, όμως έχει ακόμα έντονα ενοχλητικές συνέπειες, τόσο για τον ίδιο, όσο για τα ζώα του και τους γύρω.

Μία τρίτη λύση είναι, με συστηματικό, μεθοδευμένο και ελεγχόμενο τρόπο, να φτιάξει ειδικούς χώρους, όπου γαιοσκώληκες τρέφονται με τη φρέσκια κοπριά, την αποδομούν, την εξυγιαίνουν, την εμπλουτίζουν με ένζυμα και μικροοργανισμούς. Η διαδικασία είναι γρήγορη, αποδοτική και παράγει ένα εξαιρετικά πλούσιο λίπασμα για κάθε καλλιέργεια. Παράγει ένα χώμα που είναι εξαιρετικά θρεπτικό και ενδυναμωτικό για τα φυτά. (Αν ενδιαφέρεσαι για περισσότερες λεπτομέρειες, αυτό το προϊόν ονομάζεται vermicompost και θεωρείται μαύρος χρυσός.)

Τα μαθήματα που διδάσκει η Φύση

Επιστρέφοντας στο θέμα μας.

Το πρώτο μάθημα είναι ότι στον Κύκλο της Ζωής, υπάρχουν τα κόπρανα. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κύκλου και έχουν την ίδια αξία με οποιοδήποτε άλλο κρίκο. Αναγνωρίζοντας αυτό το δεδομένο, μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει την αξία του κρίκου, ενώνοντάς τον με τον επόμενο. Επιστρέφοντας δηλαδή την κοπριά στο χωράφι και στα φυτά.

Ένα άλλο μάθημα είναι, ότι ο κρίκος αυτός -από μόνος του- είναι τοξικός. Αν δεν αποδομηθεί σωστά, ίσως γίνει τοξικότερος. Αν αποδομηθεί σωστά, γίνεται η βάση για τη ζωή.

Εστιάζοντας στον κτηνοτρόφο. Επιστώ την προσοχή σου στην προοπτική του. Όταν η προοπτική του κτηνοτρόφου περιορίζεται στον στάβλο, βλέπει την κοπριά σαν πρόβλημα. Όταν η προοπτική του διευρύνεται τόσο, ώστε να δει ότι κάποιος θέλει να την αγοράσει, βλέπει την κοπριά ως ένα «σκουπίδι» που μπορεί να πουλήσει και να ξεφορτωθεί. Όταν διευρύνει την προοπτική του τόσο, ώστε να δει τον Κύκλο της Ζωής, βλέπει την κοπριά ως δώρο της Φύσης και ως θρεπτικό υπόστρωμα (από το οποίο μπορεί να βγάλει και αρκετά χρήματα).

Εστιάζοντας στα θρεπτικά συστατικά. Στην πρώτη περίπτωση, γίνονται τοξικά, επιβαρύνουν το περιβάλλον και κατά κάποιο τρόπο, πάνε χαμένα. Στη δεύτερη περίπτωση, αποδομούνται σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, όμως χάνονται με τα νερά της βροχής στον γύρω χώρο ή με τη μορφή ενοχλητικών εντόμων. Στην τρίτη περίπτωση, τα θρεπτικά συστατικά αποδεσμεύονται με ιδανικό τρόπο, προστατεύονται, εμπλουτίζονται και γίνονται διαθέσιμα για τα φυτά.

Πώς αυτό συνδέεται με τη δική σου ζωή

Ας δούμε τώρα, πώς αυτά τα μαθήματα συνδέονται με την καθημερινή σου ζωή.

Τα δυσάρεστα συναισθήματα παραλληλίζονται άψογα με την κοπριά.

Από τη στιγμή που ζεις, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου. Δεν γίνεται να τα αποφύγεις, παρά μόνο να τα διαχειριστείς.

Μπορείς να αδιαφορήσεις για αυτά και κάνεις ότι δεν τα βλέπεις. Με απόλυτη βεβαιότητα, θα συσσωρευθούν και κάποια στιγμή θα αναγκαστείς να τα απομακρύνεις. Όσο περισσότερο αδιαφορείς για αυτά, τόσο περισσότερο θα «βρωμάνε» την ώρα της απομάκρυνσης (βλέπε ξεσπάσματα σε αγαπημένα πρόσωπα).

Όταν θελήσεις να τα επεξεργαστείς, υπάρχει η εναλλακτική να τα θάψεις. Μπορείς να λες «εγώ δεν φοβάμαι/ δεν θυμώνω/ δεν στεναχωριέμαι κλπ» και να τα «καταπίνεις». Αργά ή γρήγορα θα «σαπίσουν». Δεν θα έχεις άλλο χώρο να θάψεις δυσάρεστα συναισθήματα και θα αρχίσουν να αναβλύζουν. Θα αρχίσεις να αρρωσταίνεις εσύ και ίσως και άτομα του περιβάλλοντός σου.

Μπορείς να τα βάζεις σε ένα σωρό και σιγά σιγά να αποδομούνται από μόνα τους. Να έχεις, δηλαδή, τα δυσάρεστα συναισθήματά σου σε κοινή θέα, να τα εκφράζεις προς όλες τις κατευθύνσεις και προς τους πάντες. Είναι μία αποτελεσματική μορφή διαχείρισης, όμως πολλά από τα μαθήματα που έχεις να πάρεις πηγαίνουν χαμένα, όπως και η ενέργειά σου. Παράλληλα αναπτύσσονται «μύγες» που είναι ενοχλητικές τόσο για εσένα, όσο και για τους άλλους (συμπεριφορές που ενοχλούν/απομακρύνουν τους άλλους).

Η τρίτη επιλογή, είναι να επεξεργαστείς τα δυσάρεστά σου συναισθήματα. Να τα αποδομείς συστηματικά και μεθοδευμένα. Να παίρνεις τα μαθήματά σου. Να προστατεύεις τους γύρω και το περιβάλλον σου, από τον αρνητισμό που αναπόφευκτα δημιουργείς. Το συναίσθημά σου μετουσιώνεται σε ευχάριστο. Μπορείς να το μοιράζεσαι και να το επιστρέφεις εμπλουτισμένο με σοφία, αγάπη και φως.

Τι σημαίνει να αποδομείς την πληροφορία και να παίρνεις το «μάθημά» σου

Όπως θα διαβάσεις και στο σχετικό άρθρο με τις πεποιθήσεις, μία πεποίθηση είναι περιοριστική, όταν σου προκαλεί δυσάρεστο συναίσθημα. Αυτό ισχύει και αντίστροφα. Όταν νιώθεις ένα δυσάρεστο συναίσθημα, έχεις ενεργοποιήσει μια περιοριστική πεποίθηση.

Η παρουσία δυσάρεστου συναισθήματος αποδεικνύει την ύπαρξη αποδυναμωτικής πεποίθησης

Εξαιρετικά!

Τώρα ξέρεις ότι κάπου στο σύστημά σου κυκλοφορεί μία περιοριστική πεποίθηση. Μπορείς να ψάξεις και να την βρεις. Να την αποβάλλεις από το σύστημά σου και να την αντικαταστήσεις με μία ενδυναμωτική. Το συναίσθημα, από δυσάρεστο, έγινε ευχάριστο.

Συγχαρητήρια! Μόλις έμαθες το μάθημά σου.

Τα μαθήματα που διδάσκει η Φύση για τη ζωή σου

Στον Κύκλο της Σοφίας υπάρχουν τα δυσάρεστα συναισθήματα. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κύκλου και έχουν την ίδια αξία με οποιοδήποτε άλλο κρίκο. Αναγνωρίζοντας αυτό το δεδομένο, μπορείς να αξιοποιήσεις την αξία του κρίκου, ενώνοντάς τον με τον επόμενο. Επιστρέφοντας, δηλαδή, το -ευχάριστο πλέον- συναίσθημα στο περιβάλλον και στους ανθρώπους γύρω σου.

Τα δυσάρεστα συναισθήματα -από μόνα τους- είναι τοξικά. Όταν δεν αποδομηθούν σωστά, ίσως γίνουν τοξικότερα. Όταν αποδομούνται σωστά, γίνονται η βάση για προσωπική ανάπτυξη.

Η προοπτική σου παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή. Αν την περιορίζεις στον εαυτό σου και μόνο, τότε το δυσάρεστο συναίσθημα μοιάζει να είναι ένα πρόβλημα. Αν διευρύνεις την προοπτική σου, ώστε να περιλαμβάνει και τα γύρω σου άτομα, τότε βλέπεις ότι μπορείς να «ξεφορτωθείς» τα δυσάρεστα συναισθήματα, «δίνοντάς» τα σε άλλους. Επιφέρει, όμως, ένα σημαντικό κόστος. Όταν καταλάβεις, ότι κάθε δυσάρεστο συναίσθημα περιέχει έναν θησαυρό, τότε το αποδομείς και τον βρίσκεις. Μετουσιώνεις το συναίσθημα και το επιστρέφεις στους γύρω σου.

Εστιάζοντας στην ενέργειά σου. Στην πρώτη περίπτωση, «θάβεις» τα συναισθήματά σου και μαζί με αυτά την ενέργεια που περικλείουν. Δαπανάς ενέργεια τόσο για να τα θάψεις, όσο και για να τα κρατήσεις περιορισμένα. Στη δεύτερη περίπτωση, αντιλαμβάνεσαι και επεξεργάζεσαι ένα μικρό μέρος των πεποιθήσεών σου. Αρκετά «μαθήματα» πάνε χαμένα, μαζί με την ενέργεια που περικλείουν. Υπάρχει δαπάνη ενέργειας από τους άλλους, που πρέπει να διαχειριστούν την αρνητικότητά σου (γκρίνια, θυμό, στεναχώρια κλπ) και από εσένα, που πρέπει να βρεις τρόπους να επανορθώσεις για τη δυσάρεστη συμπεριφορά σου και όσα αυτή προκάλεσε. Στην τρίτη περίπτωση, αφαιρείς ένα μπλοκάρισμα (πεποίθηση) και απελευθερώνεις ενέργεια. Νιώθεις περισσότερη ενέργεια και μεγαλύτερη χαρά. Η διαδικασία απαιτεί δαπάνη ενέργειας, όμως η ενέργεια που τελικά απελευθερώνεται, αποδίδει άμεσα σε εσένα, σχεδόν το διπλάσιο. Το περιβάλλον σου επωφελείται και οι γύρω σου γίνονται αποδέκτες θετικής ενέργειας (χαμόγελο, γέλιο) και ευχάριστων συναισθημάτων (χαρά, αισιοδοξία). Ταυτόχρονα, έχεις αποκτήσει περισσότερη γνώση και σοφία, και έχεις εξελιχθεί.

Ελπίζω η προοπτική που σου έδειξα, να σε βοηθήσει να δεις τα δυσάρεστα συναισθήματα με άλλο μάτι και να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη.

Με πολύ αγάπη,

Μιχάλης

Αν ψάχνεις για...

Ενδυνάμωση

μπες στο Fos Training Camp
(Δοκίμασέ το δωρεάν)

Fos Training Camp

Αυτογνωσία

παρακολούθησε τα εργαστήρια του Fos Workshops

 Fos Workshops

Μεταμόρφωση

μάθε για το πλήρες πρόγραμμα Fos Transformation

 Fos Transformation

Απελευθέρωση

επικοινώνησε μαζί μου για μία συνεδρία Fos Breakthrough

Fos Breakthrough

Αν ψάχνεις για...

Ενδυνάμωση

μπες στο Fos Training Camp


Fos Training Camp

Αυτογνωσία

παρακολούθησε τα εργαστήρια του Fos Workshops

 Fos Workshops

 

 

Μεταμόρφωση

μάθε για το πλήρες πρόγραμμα Fos Transformation

 Fos Transformation

 

Απελευθέρωση

επικοινώνησε μαζί μου για μία συνεδρία Fos Breakthrough
Fos Breakthrough

­