energy

Ύστερα από οχτώ χρόνια σπουδών, μία από τις πιο πολύτιμες γνώσεις ζωής που απέκτησα, είναι αυτή που μοιράζομαι εδώ μαζί σου.

Η γνώση που πήρα είναι ότι σε κάθε στάδιο επεξεργασίας της τροφής από τον οργανισμό, περίπου 20-25% της ενέργειας επιστρέφει στο περιβάλλον.

Αν σε ενδιαφέρουν οι χρήσιμες τεχνικές λεπτομέρειες, μπορείς να τις διαβάσεις εν συντομία παρακάτω. Αν όχι, τότε μπορείς να συνεχίσεις στο 3 (εσύ θα χάσεις).

1. Τα βήματα για να πάρει ο οργανισμός την ενέργεια της τροφής

Οι έμβιοι οργανισμοί χρειάζονται ενέργεια. Την ενέργεια αυτή την παίρνουν μέσα από την τροφή τους. Αυτό που θα αναλύσω ευθύς αμέσως, είναι το ταξίδι που κάνει η ενέργεια, ξεκινώντας από την τροφή, μέχρι που θα χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό. Από το ταξίδι αυτό, εξάγονται πολύ σημαντικά συμπεράσματα, που θα σου φανούν χρήσιμα στην επαγγελματική σου ζωή, στα οικονομικά σου, στις σχέσεις σου, στη ζωή σου γενικότερα.

Ο πρώτος όρος που θα χρησιμοποιήσω, ώστε να συνεννοούμαστε, είναι η Ολική Ενέργεια (Gross Energy στα αγγλικά). Η ολική ενέργεια είναι όλη η ενέργεια που περιέχεται σε ένα τρόφιμο. Για να βρούμε πόση είναι αυτή η ενέργεια, καίμε μία ποσότητα από το τρόφιμο σε ένα θερμιδόμετρο. Την ενέργεια αυτή τη μετράμε σε θερμίδες.

Έστω λοιπόν, ότι τρώω ένα τρόφιμο σε τέτοια ποσότητα, που να περιέχει 100 θερμίδες. Η ενέργεια της τροφής δεν είναι άμεσα διαθέσιμη στον οργανισμό μου. Πρέπει να την επεξεργαστεί και να την μεταφέρει στα κύτταρά μου. Το πρώτο που πρέπει να κάνει, είναι να σπάσει την τροφή σε μικρά-μικρά κομματάκια, ώστε να περάσουν από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος. Μέσα σε αυτά τα κομμάτια, είναι αποθηκευμένη η ενέργεια και δεν έχει ακόμα αποδεσμευτεί. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται πέψη και απορρόφηση.

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω δύο πράγματα. Το πρώτο είναι, ότι η πέψη και η απορρόφηση απαιτούν δαπάνη ενέργειας. Το δεύτερο είναι, ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να πέψει και να απορροφήσει το 100% της τροφής. Ένα μέρος της τροφής αποβάλλεται άπεπτο, με τη μορφή των κοπράνων. Το κόστος ενέργειας για τη διαδικασία και η απώλεια τροφής που δεν έχω πέψει, είναι σε ενέργεια περίπου το 25% της ολικής ενέργειας.

Φτάσαμε, λοιπόν, στον όρο Πεπτή Ενέργεια (Digestible Energy στα αγγλικά). Πεπτή ενέργεια είναι η ενέργεια που είναι διαθέσιμη στον οργανισμό, μετά την πέψη και απορρόφηση της τροφής.

Πλέον, η τροφή έχει διασπαστεί σε θρεπτικά συστατικά και έχει περάσει από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος. Η ενέργεια συνεχίζει να είναι αποθηκευμένη σε αυτά και να μην είναι διαθέσιμη στον οργανισμό. Για να πάρει ο οργανισμός την ενέργεια από τα θρεπτικά συστατικά, πρέπει να τα μεταβολίσει. Με τη διαδικασία του καταβολισμού, ο οργανισμός «σπάει» τα θρεπτικά συστατικά και ελευθερώνει την ενέργεια που βρίσκεται μέσα τους. Όπως και με την πέψη, η διαδικασία του καταβολισμού απαιτεί ενέργεια και ένα μέρος των θρεπτικών συστατικών δεν χρησιμοποιούνται για παραγωγή ενέργειας, αλλά ως δομικά συστατικά. Όσα δεν χρειάζονται, αποβάλλονται μέσω των ούρων. Το κόστος ενέργειας και η «απώλεια» θρεπτικών συστατικών, είναι σε ενέργεια περίπου το 25% της πεπτής ενέργειας.

Φτάσαμε, τώρα, στον όρο Μεταβολιστέα Ενέργεια (Metabolizable Energy στα αγγλικά). Μεταβολιστέα ενέργεια είναι η ενέργεια που βρίσκεται σε μορφή, άμεσα διαθέσιμη για τον οργανισμό.

Τώρα, που ο οργανισμός πήρε την ενέργεια της τροφής, είναι η ώρα να την χρησιμοποιήσει. Έστω λοιπόν, ότι μία από τις ανάγκες του είναι να αυξήσει τη μυϊκή μου μάζα, διότι ο Γιώργος με έχει λιώσει στην προπόνηση. Θα πάρει λοιπόν ένα μέρος της μεταβολιστέας ενέργειας, ένα μέρος από τα δομικά συστατικά και θα αρχίσει το «χτίσιμο». Η διαδικασία απαιτεί δαπάνη ενέργειας. Ένα μέρος των δομικών συστατικών δεν ταιριάζει στο «χτίσιμο» και ο οργανισμός τα πετάει. Ό,τι δεν χρειάζεται, αποβάλλεται μέσω των ούρων. Για μία ακόμα φορά, η δαπάνη ενέργειας και τα δομικά συστατικά που πετιούνται είναι περίπου το 25% του ποσού της μεταβολιστέας ενέργειας, που ο οργανισμός χρησιμοποίησε για την αύξηση της μυϊκής μάζας.

Φτάσαμε, αισίως, στον όρο Καθαρή Ενέργεια (Net Energy στα αγγλικά). Καθαρή ενέργεια είναι η ενέργεια που χρησιμοποιεί ένας οργανισμός για να επιτελέσει μία συγκεκριμένη λειτουργία.

ενέργεια

Ύστερα από την παρουσίαση και τη σύντομη ανάλυση των τεχνικών όρων, μπορώ να φτάσω στο δια ταύτα. Σε κάθε στάδιο επεξεργασίας, περίπου το 20-25% της ενέργειας επιστρέφεται στο σύστημα.

Σε κάθε στάδιο επεξεργασίας, περίπου το ένα τέταρτο της ενέργειας επιστρέφει στο σύστημα

Ας το δούμε στο σύνολο. Ξεκίνησα με 100 θερμίδες που ήταν στην τροφή μου. Μετά την πέψη και απορρόφηση, μου έμειναν 75-80. Μετά τον καταβολισμό, μου έμειναν 56-64. Από αυτές, εγώ χρησιμοποίησα τις 42-51 για να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου. Η τροφή μου είχε 100 θερμίδες και τελικά εγώ αξιοποιώ τις 42-51.

2. Γιατί τόση σπατάλη και χασούρα;

Εδώ τώρα, είναι θέμα προοπτικής. Αν η θέση που θα πάρω είναι πολύ κοντά στον εαυτό μου, η εικόνα που βλέπω είναι περιορισμένη και το συμπέρασμα που θα βγάλω είναι ότι πρόκειται για χασούρα. Μόλις αρχίσω να απομακρύνομαι από το σημείο αυτό, η εικόνα και τα συμπεράσματα αλλάζουν. Για κοίτα...

Από τα κόπρανα, τρέφονται οργανισμοί μικρότεροι από εμένα (έντομα, σκουλήκια κλπ), οι οποίοι με τη σειρά τους κάνουν μία επεξεργασία τροφής για οργανισμούς μικρότερους από αυτούς (μύκητες, βακτήρια). Από τα ούρα, τρέφονται οι μικρότεροι οργανισμοί (μύκητες, βακτήρια), οι οποίοι διασπούν την απλούστερη οργανική ύλη σε ανόργανη, για να μπορέσουν να την προσλάβουν τα φυτά. Το διοξείδιο του άνθρακα που ελευθερώνεται με την αναπνοή μου, δεσμεύεται από τα φυτά και τους δίνει τροφή. Τα φυτά παράγουν τροφή για εμένα και άλλα είδη ζώων, που επίσης είναι τροφή για εμένα.

Βλέπεις; Δεν είναι σπατάλη και χασούρα. Είναι προσφορά, είναι συνεργασία, είναι ένα σύστημα, ένας οργανισμός. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η αειφορία.

3. Ξεκινάει η λίστα με τα συμπεράσματα…

  • Είμαι ένας αυτοτελής οργανισμός. Ταυτόχρονα, είμαι και ένα κύτταρο σε έναν τεράστιο οργανισμό. Ο οργανισμός μου παρέχει τροφή και την ίδια στιγμή παρέχω κι εγώ τροφή σε εκείνον.
  • Σε κάθε βήμα της επεξεργασίας της τροφής μου, ένα μέρος το δίνω πίσω στον κύκλο της τροφής. Όχι σε ένα μόνο σημείο του κύκλου, αλλά σε πολλά. Έτσι εξασφαλίζω ότι θα έχω για πάντα τροφή.
  • Για να πάρω ενέργεια, πρέπει πρώτα να δώσω ενέργεια. Δεν δίνω μόνο μία φορά, αλλά πολλές φορές, μέχρι τελικά να την πάρω.
  • Ποτέ δεν ανησυχώ για την ενέργεια που πρέπει να δώσω, προκειμένου να πάρω την ενέργεια από την τροφή μου. Η διαδικασία είναι σίγουρη και δεδομένη. Το ίδιο και το αποτέλεσμα.
  • Η τροφή και η ενέργεια είναι παντού, διαθέσιμη για όλους, από όλους. Πρέπει απλά, να βρω τον τρόπο και να κάνω τον κόπο, ώστε να τα πάρω.
  • Οι απαισιόδοξοι θα πουν «χάνεις τη μισή ενέργεια». Ένας επενδυτής θα πει «διπλασιάζεις την επένδυση!». Εξαρτάται από ποια πλευρά επιλέγεις να το κοιτάξεις και πού έχεις μάθει να εστιάζεις.

4. Ας δούμε τώρα τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη ζωή σου.

Βάλε όπου «ενέργεια», αυτό που σε ενδιαφέρει να έχεις και σου λείπει. Χρήματα, αγάπη, φροντίδα, αλληλεγγύη, προσοχή, φιλία, κατανόηση, σεβασμό, χαρά, υγεία ή ό,τι άλλο επιθυμείς. Όλα είναι μορφές ενέργειας. Όλα υπάρχουν σε αφθονία γύρω σου. Όλα είναι διαθέσιμα.

Αν σου λείπει κάτι από αυτά, τσέκαρε τα παρακάτω σημεία.

  • Το βρίσκεις στη μορφή/πυκνότητα που είναι κατάλληλο για εσένα; Μήπως επιμένεις να το παίρνεις σε μορφή που είναι «δύσπεπτη» για εσένα ή υπερβολικά απλή;
  • Κάνεις την απαραίτητη διαδικασία για να αποδεσμεύσεις την «ενέργεια»; Την ολοκληρώνεις; Αν όχι γιατί; Μήπως απογοητεύεσαι και σταματάς νωρίς; Μήπως περιμένεις να πάρεις πριν να δώσεις; Μήπως αυτό που δίνεις, δεν επαρκεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία; Μήπως πιστεύεις ότι αυτό που θέλεις είναι περιορισμένο και το πρόλαβαν άλλοι, άρα δεν έμεινε για εσένα;
  • Μήπως προσπαθείς να αποφύγεις τις απώλειες σε κάθε βήμα; Αν ναι, αυτό να ξέρεις ότι οδηγεί, από τη μία σε μπλοκάρισμα τις διαδικασίας «αποδόμησης» της «ενέργειας» και από την άλλη απαιτεί μεγάλη δαπάνη «ενέργειας». Το τελικό ισοζύγιο είναι αρνητικό. Αυτό που καταφέρνεις είναι να αποδυναμώνεσαι και να συρρικνώνεσαι.
  • Έχε εμπιστοσύνη στον οργανισμό. Είσαι κομμάτι του και θέλει το καλό του, (άρα και το δικό σου). Το Σύμπαν γύρω σου είναι φιλικό και σε προστατεύει.

Όταν θέλεις κάτι και δυσκολεύεσαι να το αποκτήσεις, ξεκίνα να το δίνεις. Όσο πιο πολύ δίνεις, τόσο πιο πολύ παίρνεις. Είναι συμπαντικός νόμος.

Αν ψάχνεις για...

Ενδυνάμωση

μπες στο Fos Training Camp
(Δοκίμασέ το δωρεάν)

Fos Training Camp

Αυτογνωσία

παρακολούθησε τα εργαστήρια του Fos Workshops

 Fos Workshops

Μεταμόρφωση

μάθε για το πλήρες πρόγραμμα Fos Transformation

 Fos Transformation

Απελευθέρωση

επικοινώνησε μαζί μου για μία συνεδρία Fos Breakthrough

Fos Breakthrough

Αν ψάχνεις για...

Ενδυνάμωση

μπες στο Fos Training Camp


Fos Training Camp

Αυτογνωσία

παρακολούθησε τα εργαστήρια του Fos Workshops

 Fos Workshops

 

 

Μεταμόρφωση

μάθε για το πλήρες πρόγραμμα Fos Transformation

 Fos Transformation

 

Απελευθέρωση

επικοινώνησε μαζί μου για μία συνεδρία Fos Breakthrough
Fos Breakthrough

­